sr
Aronija dnevna doza

Aronija dnevna doza? Aronija može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti. Najčešće je dostupna u obliku soka, ekstrakta i kao aronija u prahu, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Matični sok aronija – hladno ceđeni

Matični sok aronija – hladno ceđeni, koji je potpuno drugačiji od ostalih na tržištu Srbije, pravi se hladnim ceđenjem i ne sadrži druge aditive – vodu, šećer ili konzervans. Ono što ga čini potpuno jedinstvenim u Srbiji i šire je i činjenica da sadrži minimum 22 briksa (jedinica za merenje aktivne suve materije – u ovom slučaju 22% aktivne suve materije).

Matični sok aronija hladno ceđeni - Aronia Pure Juice (Chokeberries) Cold Pressed - HOFF DOO
Aronija dnevna doza – matični sok od aronije hladno ceđeni organski Hoff

Aronija je snažan antioksidans koji sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi pa time usporava i proces starenja organizma. Za ovo su zaduženi antocijanini, tanini, vitamini C i E. Pored ovih vitamina, bogata je i vitaminima A, B2, B6, B9 i vrlo retkim vitaminom P. Od minerala obiluje kalcijumom, kalijumom, gvožđem, molibdenom, manganom, fosforom i jodom. Sadrži i redak voćni šećer sorbitol. Nema prirodnih neprijatelja pa je ne treba prskati, čime dodatno potvrđuje svoj status zdrave hrane.

Aronija dnevna doza
Aronija dnevna doza

Aronija dnevna doza?

Koja je aronija dnevna doza? Nutricionisti često preporučuju čisti matični sok aronija za detoksikaciju organizma, koji se obično konzumira ujutru posle buđenja i pre doručka (mala čaša od 0,03l). Pošto je zdravlje u kome se uživa, ukusno je u limunadi ili prirodnom soku od pomorandže, jabuke ili ananasa.

Ukoliko se koristi u prahu, u obliku kapsule ili u obliku tečnog ekstrakta, preporučena dnevna doza je 150 do 400 mg, a uzima se nakon obroka.

Zavisno od telesne građe, dnevna doza je oko 30-ak bobica aronije dnevno.

PORUČITE MATIČNI SOK OD ARONIJE >>>

ZAŠTO MATIČNI SOK ARONIJA?

Matični sok aronija ima značajne medicinske prednosti:

  • Aronija je namirnica bogata hranljivim materijama, koja sadrži širok spektar vitamina i minerala, uključujući cink, magnezijum, gvožđe i vitamine C, B i K.
  • Specifične vrednosti hranljivih materija će varirati u zavisnosti od načina na koji se aronija uzgaja i priprema, tako da svaki brend treba ispitati pojedinačno.
  • Istraživanja sugerišu da aronija može imati značajne zdravstvene koristi u smislu borbe protiv rasta određenih karcinoma i povezanih oštećenja organizma.
  • Čini se da aronija takođe ima značajne pozitivne efekte u smislu insulina i poboljšanja imunološke funkcije. Ovi efekti mogu biti posebno dragoceni za osobe sa dijabetesom ili predijabetesom.
  • Naučnici i istraživači veruju da bobice aronije mogu imati zaštitne efekte na jetru, kao i da pomažu u smanjenju simptoma i oštećenja povezanih sa stomačnim poremećajima.
  • Konačno, čini se da je aronija efikasna u smanjenju krvnog pritiska i opuštanju krvnih sudova. Neki istraživači sugerišu da bi to moglo biti korisno sredstvo u lečenju vaskularnih bolesti.
  • Čini se da nema dobro dokumentovanih dokaza o zdravstvenim rizicima povezanim sa aronijom, iako su suva usta uobičajena nuspojava konzumiranja koja bi nekima mogla biti neprijatna.

Da li je aronija superhana?

Pričamo o vremenu kada medicina kakvu poznajemo danas nije postojala. Ljudi su se lečili uz pomoć prirode podneblja na kome su boravili. Tadašnji primitivni lekovi ono su što danas nazivamo superhranom, a njihova korist bila je poznata samo pojedinim lokalnim stanovnicima koji su je koristili za ishranu i lečenje.

Usavršavanje komunikacije, transporta i naučnog znanja o određenim namirnicama iz prirode doprinelo je da su nam postali dostupni izuzetno kvalitetni prehrambeni proizvodi širom planete.

Definicija Oksfordskog rečnika navodi da je superhrana „hranljiva hrana koja se smatra posebno korisnom za zdravlje i dobrobit čoveka“.

Superhrana je ne-medicinski termin, popularan u medijima, i odnosi se na hranu koja ima osobine kojim promoviše zdravlje, smanjuje rizik od bolesti ili poboljšava bilo koji aspekt fizičkog ili emocionalnog zdravlja. Ona uglavnom ima neobično visok sadržaj antioksidanata, vitamina ili drugih hranljivih materija.